Různé informace:
Třídění hub: | Houby volně rostoucí | |
Název houby: | Hřib kovář | |
Trvanlivost čerstvých hub: | 3-6 dní v lednici | |
Cena čerstvých hub a skladování: | 500 Kč/kg | 0-4 °C |
Cena sušených hub a skladování: | 350 Kč/100g | 15-25 °C |
Cena nakládaných hub a skladování: | 180 Kč/350ml | 15-25 °C |
Hřib kovář / Boletus luridiformis
Stručný popis:
Je to velmi chutná tvrdší houba, charakteristická svým pestrobarevným vzhledem. Plodnice jsou středního vzrůstu s tmavě hnědým kloboukem, rudě zbarvenými trubkami a šupinkatě načervenalým třeněm.
Lidové názvy:
modrák, sinol
Kuchyňské využití:
Hřib kovář je velmi chutná jedlá houba, která má v kuchyni široké využití. Doporučujeme smetanovou omáčku z této houby, kdy jí hezky zabarví do žluta.